Themamiddag 'Kennismaken met systeemopstellingen voor bedrijven'

Themamiddag 'Kennismaken met organisatie-opstellingen'
Nieuwsdatum
Lionheart organisatieopstelling

Ken je dat? Je komt voor het eerst aan in een voor jou onbekend gebied, bijvoorbeeld op een eiland en je bent op slag verliefd op het landschap. Het volgende jaar ga je terug en nog even en je weet niet beter dan dat het eiland bij je leven hoort.

Datzelfde overkwam mij toen ik in aanraking kwam met opstellingen. Ik stapte een nieuw stukje wereld binnen, zag en hoorde dingen die ik nog niet eerder had gezien. Ik zag tijdens een familieopstelling (grondlegger: Bert Hellinger) dat wildvreemde mensen je familieleden treffend kunnen representeren, terwijl ze die mensen helemaal niet kennen. Ik werd me door de opstelling bewust van een patroon dat binnen het gezin waarin ik ben opgegroeid speelde en dat invloed had binnen mijn gezin, op mijn werk en in mijn vrije tijd. De opstelling zorgde ervoor dat ik me privé, op mijn werk en in mijn vrije tijd meer op mijn plek voelde.

Ik raakte nog meer enthousiast toen ik hoorde dat de methode ook geschikt is om te worden ingezet binnen organisaties. Een systeemopstelling biedt inzichten die helpen om patronen te begrijpen en die bewustwording is een eerste belangrijke stap in het veranderingsproces. Zo wordt bijvoorbeeld zichtbaar waarom een leidinggevende niet in zijn/haar kracht komt, of waarom sprake is van een groot verloop / hoog ziekteverzuim in een organisatie, of waarom sprake is van een moeizame samenwerking en communicatie binnen een team. De methode kan zelfs worden ingezet om inzicht te krijgen in wat klanten vinden van bijvoorbeeld een nieuwe of bestaande dienst die je als organisatie te bieden hebt of in hoe de klantrelatie te verbeteren.

In Brazilië worden opstellingen toegepast binnen de financiële wereld en ook in Nederland krijgen opstellingen steeds meer een plek, bijvoorbeeld bij banken en bouwbedrijven. Ook binnen hogescholen wordt sinds enkele jaren aandacht geschonken aan de methode, onder andere binnen HBO Bedrijfskunde in Den Haag.

Opstellingen die binnen organisaties worden ingezet zijn een afgeleide van familieopstellingen. De toepassing ervan binnen bedrijven vond voor het eerst plaats in 1996 door Gunthard Weber en is daarmee nog relatief 'jong'. Mocht je er meer over willen lezen, dan zijn boeken van Jan Jacob Stam een aanrader.

De meerwaarde van opstellingen binnen organisaties is groot en ik vertel er graag meer over.
Momenteel staan geen nieuwe data gepland voor de kennismaking.
Maak gebruik van een 'open inschrijving' bij behoefte aan deze kennismaking.